Familieopstellingen (Systemisch werk)
Amersfoort e.o.
Diverse opstellingen en data

Familieopstellingen

Deze workshop vorm is erop gericht dat een aantal deelnemers met een eigen vraag komt. Ze willen kijken naar een stuk om inzicht te krijgen, iets los te kunnen laten en vervolgstappen helder krijgen. Ook kan het zijn dat men een keuzevraag heeft, zoals welke opleiding ga ik doen of een vraag over een andere beslissing.
De overige deelnemers uit de groep zijn beschikbaar om ingezet te kunnen worden als plaatsvervangende representanten uit de familie / het systeem van de vraagsteller. Wonderlijk genoeg is iedereen in staat dit te doen. Als representant kun je minstens zulke belangrijke inzichten en ervaringen opdoen voor jezelf of je werk. Van te voren geef je aan of je een vraag in wilt brengen of als representant deel wilt nemen. Ook is het mogelijk om als begeleider éénmalig met een cliënt te komen om iets helder in beeld te krijgen.

Kleine opstellingen n.a.v. oefening

Kleine waardevolle opstellingen naar aanleiding van een oefening, bijvoorbeeld een spellende lijnen en kleuren opdracht. waarbij je je krijtje laat bewegen op papier. Je werkt niet vanuit je denken, maar je volgt de impulsen van binnenuit. Door je denken zoveel mogelijk los te laten, neemt je lichaam als het ware het stuur over. Op deze manier ontstaan er spontaan, van binnen uit, bewegingen en vormen, die een innerlijk beeld weergeven en daarmee het thema van jou opstelling kenbaar maakt. Een verrassende vorm waarvoor geen tekenervaring nodig is.
Het resultaat van de oefening wordt gebruikt als ingang tot een kleine opstelling.2016 upload - DSCF8846_144x107 Het beeld op papier komt tot leven als een persoon of een deel van jezelf. Door via een opstelling daarmee in contact te komen, kunnen patronen uit het dagelijks leven helder worden en zich waar mogelijk herstellen. Met als doel, meer te kunnen zijn wie je werkelijk bent. Deze ervaringen worden vervolgens weer op papier tot uitdrukking gebracht in kleuren lijnen of vormen. Het beeld kan zo thuis nog dieper doorwerken. Dit is ook een mooie vorm om een dagdeel met eigen bekende te doen.

Dag vanuit creativiteit in combinatie met opstellingen.

Je lichaam weet als geen ander wat op dit moment gezien wil worden. Niet enkel je hoofd aan het stuur maar je gehele lichaam. Via een kleine eenvoudige oefening wordt je hier in mee genomen.
In de ochtend gaan we, na een korte inleiding, met allerlei creatieve materialen zoals, kleurpotlood, pastel, wasblok, ecoline verf en oude tijdschriften aan de slag. Je vrij als een spelend kind je impulsen volgend op papier. Gericht op het plezier in het doen en niet op het resultaat
Na de middag pauze gaan we naar aanleiding van de creatieve creaties met de opstellingen verder, zodat de boodschap van de creatie helder wordt.

Thema opstellingen2016 upload - DSCF6301-2_144x109

Bij deze bijeenkomsten gaan alle opstellingen over het zelfde thema, ondanks dat de vraagstellers allemaal vanuit een andere situatie komen.
Om een beeld te krijgen geef ik als voorbeeld relatie-opstellingen:
Bij een partner komt men zich zelf tegen in wie men is, een partner spiegelt of raakt. Er kunnen wrijvingen zijn door: onbegrip, conflicten, ongelijkwaardigheid, niet gezien of begrepen worden, geen echte aanwezigheid van de ander, enz. Voor wie dat wil stoppen of beter wil begrijpen, kan met behulp van een opstelling bovengenoemde dynamieken op een diepere laag zichtbaar krijgen. Hierdoor kan er een geheel nieuw licht geworpen worden op de relatie.
Andere thema´s zijn bijvoorbeeld: ziekte en lichamelijke ongemakken, seksualiteit, ouder kind.

Opstellingen n.a.v. meegebrachte creatie

Een fascinerende vorm om de diepere betekenis van een zelf gemaakt werkstuk helder te krijgen via een opstelling. Je kunt hiervoor een reeds gemaakt schilderij, tekening, beeld, gedicht, handwerkstuk, foto, of andere creatie van jezelf of kind meebrengen als ingang voor een opstelling. Elementen uit het werkstuk worden via personen uit de groep in beeld gebracht. Hierdoor kun je de boodschap van je eigen creatie beter begrijpen, hetgeen je verder kan helpen in het dagelijks leven

Individuele opstellingen

2016 upload - 2011_0204Liesbeth0031_76x76Soms kan het prettiger zijn om één op één aan je thema te werken, of op je eigen tijdstip. We werken met het zelfde principe van familieopstellingen, alleen in plaats van representanten maken we gebruik van poppetjes of vloerankers. Zo krijg je met persoonlijke begeleiding je vraag helder. Op verzoek is het mogelijk om vanuit een tekening een individuele opstelling te doen.

Creatieve coaching

Als je individueel iets nader wil onderzoeken, verdiepen of verwerken, kan creatieve coaching een bijdrage leveren aan het oplossen van vragen rondom werk, relaties, familie, ziekte en andere persoonlijke vragen. Ook kan dat zijn naar aanleiding van een grote familieopstelling. In overleg werken we via gesprekken, eenvoudige tekenvormen, en kleine deel-opstellingen.

Telefonisch consult

Wanneer je behoefte heb om per telefoon samen wat uitgebreider bij iets stil te staan, is dat mogelijk.

Workshops, lessen en lezingen op verzoek

Op verzoek verzorg ik een workshop of les op maat hier op “boerderij Schoonderbeek” of op locatie. Je kunt dan zelf je groep samen stellen en je wensen overleggen, evt. als het bij mij plaats vindt in combinatie met overige activiteiten op of om de boerderij.


Geïnteresseerd?

Heb je belangstelling, stuur dan een mail waarin je de datum vermeldt en of je een vraag wil inbrengen, representant wil zijn of kennis wil maken met opstellingen. Je ontvangt dan een vragenlijst over feitelijke gebeurtenissen die je voor jezelf kunt maken.

Consumpties: voor koffie, thee, koekjes en een zoutje wordt gezorgd. Eventueel eigen lunch meenemen.
Data, tijden en prijzen: zie rechts oranje vlak.
Meer informatie over familieopstellingen: Klik hier